Cursus ‘Open de cirkel’

Inhoud

De cursus bestaat uit theorie en praktische oefeningen. De cursus is geen therapie (en de therapie is geen cursus).

 1. De lichaamshouden van de mens vanuit het ontwikkelingsproces vanaf het eerste begin tot de volwassenheid.
 2. Waarnemingstraining. Via waarneming kunu je bewust worden van je zijn en je gedrag. Door middel van psychomotorische oefeningen kun je het oorspronkelijke ontwikkelingsproces herhalen en overgeslagen stukken (en de bijbehorende expressiemogelijkheden) weer touchen en activeren.
 3. Het Lichaam Geest Ziel model. Een mens kan voelen, vormgeven en spontaan zijn. Voor deze drie mensmogelijkheden werken we met spierkettingen (Godelieve Struyf) oftewel gereedschappen. Hoe vrijer deze gereedschappen zijn, hoe vrijer jij bent en hoe beter jij je kunt uitdrukken en functioneren. Zijn deze niet vrij, dan kun je wel van alles willen, maar dan word je beperkt in het bereiken van jouw doel.
 4. Verder komen aan bod:
  • de oprichtingsreflex (dispokinesiologie).
  • het Liefde-Agressie-Depressie-model.
  • de vele bewustzijnslagen (dimensies) die we kunnen ontwikkelen.
  • de ontwikkelingstoornissen: shockprincipe, hongerprincipe en afgunstprincipe (volgens Brouw).

De kennis van dit natuurlijke verloop (van foetus tot volwassen leeftijd), de bijbehorende bewustzijnen, de inzichten in de ontwikkelingsstoortnissen en ervaringen opdoen hierin, komen aan bod door samen te oefenen. De praktische effecten hiervan kun je dan gaan herkennen aan de lichaamshouding van jezelf en van de medecursisten. De natuurlijke ontwikkeling wordt herhaals met de bijbehorende achtergronfinformatie, waardoor je kan groeien en bewuster worden.

In de praktijk Epidauros wordt echter op het unieke individu ingespeeld met de bijbehorende pathologie. Onze cursussen worden gevolgd door cliënten, alsook mensen die niet in therapie zijn en therapeuten met andere disciplines die dit later weer in hun eigen therapie kunnen gaan integreren.

Duur

De cursus duurt 3 jaar met 5 cursusdagen per jaar. De tussenliggende periode heb je nodig om met de stof en de oefeningen aan de gang te gaan en te ervaren / bewust te worden.

Meer informatie

Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met de praktijk.